Stephan Peters – Filosofie

De liefde voor de waarheid, de passie voor de werkelijkheid, volgens sommigen niets anders dan onderling verbonden en strijdende deeltjes.  Filosoferen; is dat niet wat anders dan kennis over grote namen en hun verklarende systemen vergaren en delen? 

Op de middelbare school werd ik geraakt door de pracht van de Duitse literatuur. De filosofie kwam daardoor ook binnen mijn interesseveld en van daaruit ontdekte ik de 19-eeuwse schrijver, denker, dichter en filosoof Friedrich Nietzsche. Deze onconventionele denker kreeg een centrale plek in mijn zoektocht waarin geen overtuigingen, werkelijkheden of alles verklarende theorieën bestaan. Dat was pas denken, menselijk denken, áltemenselijk denken. Mijn bewondering voor Friedrich Nietzsche (‘wie niet denkt zoals ik, volge mij’) en de vele misverstanden c.q. misinterpretaties over zijn denkbeelden, hebben mij geïnspireerd om zo af en toe iets te schrijven op mijn webpagina’s: www.friedrichnietzsche.nl of www.nietzsche.nl

Kennismaken met Friedrich Nietzsche? Voor een eerste introductie heet mijn presentatie: Nietzsche, een kennismaking, voor HBO studenten: ‘Een ontmoeting met Nietzsche’ en voor profit/non-profit organisaties: ‘Nietzsche aan het werk’. Indien gewenst op maat en op een actualiteit inspelend. Maar altijd eerst na te hebben kennisgemaakt.

‘Maak het niet te lang’, hoor ik regelmatig om me heen. En dat begrijp ik. En toch: ‘Zijn de slechtste lezers niet diegenen die zich als plunderende soldaten gedragen: ze halen dat eruit wat ze kunnen gebruiken, besmeuren en verhaspelen de rest en stellen het geheel in een kwaad daglicht.”

‘Beter een eigen wijsheid in de hand dan tien van een ander gedeeld in de lucht.’

Stephan Peters – Mensenwerk

Managen, inspireren, coachen, motiveren en reflecteren. Meer dan dertig jaar mijn dagelijkse uitdaging. Aan succes bouwen, samen met collega’s, klanten, leveranciers en andere belanghebbenden.

Copyright © 2016 Stephan Peters